mai 26

Kattem – Orkdal 3-2

…kl 1400 i dag ramlet halve Kattemlaget ut av en buss fra Thorleifs bussreiser. Nidaros idrettsungdomsskole hadde vært på tur, og bak seg hadde de et døgn i et par flotte selvlagde gapahuker satt sammen av en stokk her, en presenning der og et par greiner over der igjen. Regnet høljet samtidig ned og når de utpå kvelden stuer inn det som er av hylende fjortiser av motsatt kjønn så er det ikke til å undres over at det ble knapt med søvn. Når den andre halvparten kommer rett fra skoleavslutning og med ansiktet fullt av kake, ja da…….

Jeg vil anta at de fleste av Kattems spillere kommer fra møblerte hjem, de fleste har i alle fall ei seng å ligge i, og skal man dømme etter spillet i dag så virker det som om dette firfotede byggverket har større betydning for unge fotballspillere enn det de selv vil ha det til.  Hvordan et lag kan tape 90 % av samtlige dueller og likevel gå seirende ut av en fotballkamp er for meg en gåte, men dette klarte likevel Kattemgutta mot et meget godt og velorganisert Orkdalslag. Hvordan Orkdal før denne kampen har kunnet sluppet inn 10 mål på de første fem kampene er for meg en gåte, laget har etter min mening det best organiserte forsvarsspillet i serien, – men kanskje er det slik at motivasjonen var noe større i dagens kamp?

Kattem fikk virkelig slite i dag, gutta tapte 90 % av utspillene, 90 % av duellene og i 90 % av de situasjonene der utfallet kunne blitt hipp som happ så klarte faktisk en Orkdalspiller å få tåa på denne også. Når det i tillegg virket som om de også fikk 90 % av frisparkene i en periode så ble dette tussig å se på. Jeg vil anta at det siste er en vurdering gjort av undertegnedes subjektive øyne, men det føltes i alle fall slik. Men nå er det jo en gylden regel at man spiller ikke bedre enn det motstanderen tillater, og i så fall gjorde Orkdalsgutta en god jobb i dag.

Kampen starter med et markant Kattemovertak i de første 10 minuttene, og med litt flaks så kunne vi ledet med to null etter denne perioden. Meyern kom til to fine innlegg i denne perioden, men dessverre så forsvant ballen bare centimetre foran skotupene til henholdsvis Wicky og Restad`n ved disse to situasjonene. Orkdal kjempet seg gradvis inn i kampen og tok til tider over banespillet, og akkurat i denne perioden sto kampen og vippet. Kattems første mål kom derfor som en befrielse, Wicky gikk på ett av sine raid, men ble felt noe skrått på utsiden av 16 meteren. Frisparket (bildet) satte han kontant i mål til høyre for keeper. Stor trafikk og masse folk foran Orkdals keeper gjorde jobben vanskelig for keeper, og dermed godt jobba av Kattemgutta. Utligning til 1-1 kom etter en fin gjennombruddspasning av Orkdal der ballen til slutt ble satt nede til venstre for Tom Gøran. Spillet bølget i denne perioden fram og tilbake og med litt tur så kunne Kattem gått opp i ledelsen etter 21 min. Sondre vendte opp på midten og leverte en perfekt stikker til Andreas, men dessverre så var Orkdals keeper glimrende utpå og fikk klarert tidelen før Andreas fikk foten på den. 2-1! Corner og Restads første mål i Kattemdrakten. Restad`n er like god som ”luftens baron” når kula kommer seilende i de øvre luftlag, om dette er et kompliment eller ikke er jeg usikker på, men gutten er uredd og ofrer alt for drakta og med et perfekt hodestøtt satte han ballen utagbart til venstre for Orkdals gode keeper. Et nydelig mål og en fortjent gratulasjon til Restad`n for hans første Kattemmål i karrieren. Dermed pause og Kattemledelse med 2-1.

Andre omgang starter også noe ujevnt. Kattem har like skremmende respekt for ballen som jeg hadde for jentene da jeg var på samme alder. Dette var på slutten av 70 tallet, og jentelusa var på den tiden like stor som en middels gråtrost og ingen ville vel bli smittet av jentelus på den størrelsen. På samme måte følte jeg at gutta våre behandlet ballen i starten av omgangen. Få ville ha tak i den, og når den først kom så ble ikke mulighetene benyttet. Gutta pirket på den som om den allerede var smittet, og dette ble som tidligere nevnt stort sett snappet opp av aggressive Orkdalsspillere. Utligningen var derfor fortjent da den ble satt inn på et tidlig straffespark i andre omgang. Spillet fortsetter å bølge fram og tilbake, men jeg aner en liten forbedring i guttas spill og i det 44 minutt blir K. Brujordet spilt alene gjennom med keeper. Dessverre for oss så gjør Orkdals keeper nok en god inngripen og avslutningen ender dessverre i keeperhanskene. I det 53 minutt kommer seiersmålet, Wicky blir spilt opp på midtbanen, og med et rykk noe kjappere enn det undertegnede hadde i siste veterankamp så forserer han forbi det som er av både med og motspillere og setter ballen hardt og behersket til venstre for keeper, – Nydelig Wicky!!

Dette ble en tøff kamp, og det visste vi også på forhånd. Selv om vi slo Orkdal rimelig klart i TA cupen så sto også den kampen lenge og vippet før det løsnet for oss. Jeg hørte av en av Orkdals supportere at laget hadde som oppgave å begrense tapet mest mulig i dag, – dette er etter min mening feil fokus for dette laget, de resterende kampene bør vinnes!

Til gutta våre, – grattis gutter, dere vinner på en dårlig dag med null søvn og fjeset fullt av kake – det står det respekt av!

PS! For de uvitende, så er altså uttrykket «luftens baron» en tittel tidligere Rosenborgspiller Mini Jacobsen bærer med stolthet. Mannen har tross alt scoret 11 landslagsmål og derav ett med hodet, og det er det jo ikke alle som kan skryte av.