aug 05

En trist dag for fotballen, – en skandale for NorwayCup!!

Palestine Hope – Kattem 2-1

..en trist dag for fotballen, – en skandale for NorwayCup!! …det er greit å tape for et bedre lag, å tape for et dårlig lag som kun har skitne triks og et formål om å ødelegge, det er forferdelig….

Dette ble en helt surrealistisk opplevelse av en fotballkamp!! Undertegnede har sett en kamp eller to i løpet av sitt 46 årige liv, men jeg har aldri sett maken til en usportslig og uetisk opptreden av et lag noensinne!!

Starten var grei nok, Kattem tok oppskriftsmessig ledelsen, litt senere var vi uheldig og pirket ballen i eget mål, – derifra og ut startet det som jeg regelrett vil karakterisere som en skam for fotballen. Palestina Hopes spillere slo, kløp og sparket våre spillere, og ved enhver anledning benyttet de muligheten til å legge seg ned for ”å spille død” Dette resulterte i blant annet ett gult og ett rødt kort for disse forseelsene. Palestine Hope fikk senere ett rødt kort for å slå en av våre spillere. At Palestina Hopes spillere omtrent var umulig å få av banen etter at de var gitt rødt kort er et annet kapittel som burde vært beskrevet. Kampens mest irriterende og ett av flere surrealistiske øyeblikk oppsto rundt halvspilt andre omgang. En av Palestina Hopes spillere legger seg nok en gang ned for ”å spille død”. Der blir han liggende, og dommeren gir han lov til å bli liggende samtidig som han nekter Palestinas trener å komme inn på banen. I misforstått godtroenhet lar dommeren spilleren ligge i omtrent to minutter før han gir opp håpet om at spilleren kommer til å reise seg på egenhånd. På sidelinjen utfører Palestinas trener armbevegelser som ikke er til å ta feil av, nedadgående armbevegelser betyr i denne situasjonen kun en ting, – bli liggende!! Omsider får treneren lov til å komme inn, men hva skjer så, jo spilleren tillates å bli behandlet på banen. Dette har ingen effekt, og etter to nye minutter så rusler de rolig ut på sidelinjen. Det som da skjer er opplagt, spilleren kommer inn igjen, og spiller som om ingen ting har skjedd. At Palestina Hope noe senere tar ledelsen 2-1 på sitt andre angrep i kampen gjør ikke situasjonen noe bedre.

Like etter skjer en annen surrealistisk opplevelse! Peder forserer fint på venstresiden etter fint samspill med midtbanen, i samme øyeblikk utfører to av Palestina Hopes spillere den utrolige bragden å legge seg ned for ”å spille død” en helt annen plass på banen!! – en helt annen plass!!! Jeg har aldri opplevd maken!! Det ropes og hyles, og kampens mildt sagt umodne dommer går rett på limpinnen, blåser av, og Palestina Hope har nok en gang oppnådd det de ville… Etterhvert oppsto flere lignende situasjoner, og paradokset i disse situasjonene er at Kattems spillere så seg tvunget til å spille ballen ut over sidelinjen ved disse situasjonene. Poenget er at kampen ble så til de grader oppstykket, og jeg tar ikke i hvis jeg antyder at ca. 10 minutter gikk bort grunnet disse påfunnene.

Som leser vil du kanskje si at dette la jo dommeren til, – men dette ble ikke gjort!!  Kattems supporterskare var etter kampen selvsagt interessert i å få en forklaring av dommerteamet på hvorfor dette ikke ble gjort, men da ble vi vist bort til en dommerrepresentant fra NFF som kunne fortelle oss at dommerne var instruert til ikke å legge til tid..!!! Grunnet Palestines opplagte sabotasje så dommeren seg likevel forpliktet til å legge til to minutter, men dette er en fattig trøst.

Dette forteller meg bare at i NorwayCup så blir destruktivt spill premiert, og dette er kanskje også grunnen til at det ikke er et eneste ”fair play” banner å se på sletta. Bare det er jo høyst merkelig all den tid fair play er NFF`s hovedparole.

Våre spillere ble naturlig nok særdeles frustrert over Palestina Hopes taktikk, – det er ikke hver dag de møter et lag som bedriver en egen sportsform kalt opplagt sabotasje, og de var særdeles misfornøyd og skuffet etter kampen. Litt munnhuggeri endte i to forslåtte Kattemspillere, og en spiller med smerter i familiejuvelene…

Det er mulig at disse guttene har vokst opp på Gazastripen og har et helt annet syn på hvordan man skal komme seg fram her i verden, på sletta i dag ble det i alle fall vist to forskjellige holdninger til personlig og kollegial framgang.

Jeg synes dette er trist, Palestina Hope er invitert til NorwayCup på statens regning. Som takk blir en stall av ca.15 unge fotballgutter regelrett oppmuntret til uetisk og ufint spill. Dette er et lederproblem, og et problem NorwayCup må ta tak i. Slike lag skal ikke inviteres ved flere anledninger!!!

Kattems trenerteam bør vurdere å sende inn en protest etter denne kampen. Ikke med det formål å få resultatet omgjort, men med det formål og få signalisert at liknende oppførsel ikke kan tolereres. Hvilket signal gir vi våre egne spillere hvis vi lar være å levere en generell protest? NorwayCups sekretæriat bør gjøres oppmerksomme på hvilket lag de har invitert, og om det er hensiktsmessig å vurdere ev. konsekvenser for senere deltagelse. Dette fortjener våre gutter.

Gutter, – dere kan være stolt over innsatsen under årets NorwayCup!! Dere ender som ett av cupens 16 beste lag, og med ca. 250 deltagende lag så er dette høyst godkjent. Dagens kamp bør glemmes så fort som råd er. Heldigvis eksisterer det ikke slike lag i vår hjemlige serie, og om dere kommer til å tape en kamp eller to i det som står igjen av den resterende sesongen, så kan dere i alle fall anta at dere kommer til å tape for et bedre lag. I dag tapte dere for en gjeng ”streetfightere” hvor målet skulle oppnås med alle midler. Heldigvis for fotballen så vil dette laget bli rundspilt og ettertrykkelig slått av morgendagens motstander Chivas Guadelajaro. Det vil være en seier for fotballen!!!

I tillegg har dere vært en gjeng fantastiske ambassadører for Kattem. Fair spill, plettfri opptreden i byen og på skolen, og i tillegg ett godt humør. Som supporter og selvutnevnt journalist er jeg stolt!!!

Grattis gutter, dere kan være stolte av dere selv !!

RM

8 kommentarer

 1. :) 2 sier:

  Nardo møtte flere lag som dette i Dalecarlia cup, Heby fra Sverige var voldelige rett og slett i all type sammenkomst av spillere og spyttet seg selv i hendene når de skulle takke for kampen. Visse spiller slo Nardo spillere i magen mens de håndhilste etter kampen. Ett annet lag var America Satellite fra Mexico som brukte alle tjuvtriks som fins i tillegg til at de overspilte i enhver takling.

 2. HB sier:

  Hei og takk for opplysningen herr Bråthen!
  …men dette gjør vel bare vår forundring enda større! Jeg og min familie har nå vandret Ekeberg på kryss og tvers i en uke, men vi har fortsatt til gode å se denne banen. NFF`s stand har heller ikke hatt spesiell interesse. Da er vel mitt poeng fortsatt aktuelt? Blant 34 baner, 7er banene inkludert, så er det altså satt av en bane med fair play markering!!?
  Det har vel ikke skadet med en litt bredere markering?

 3. Kjell sier:

  …og like typisk er det at diverse representanter for Kattems misunnelige motstandere benytter enhver mulighet til å helle bensin på bålet hver gang Kattem ”feiler” Dette slår aldri feil!
  Jeg har nå som utenforstående fulgt denne bloggen siden opprettelsen, og jeg kan fortsatt ikke se at det er noe typisk med Kattem å klage ved tap. Jeg var på ferie og så Kattems kamp mot Palestine Hope, og etter min mening beskriver bloggen sannheten! Kjør på videre Kattem, etter det jeg vet har dere nå kun tre tap siden dere startet med elleverkamper, hvilket annet trønderlag kan vise til det samme??

 4. Heidi sier:

  For et sjokk å oppleve at gutter på 14 år oppfører seg på denne måten. Heldigvis er det ikke sånn hjemme. Nå gleder vi oss til høst serien.

 5. Bobby sier:

  Så typisk for Kattem å tro at deres kamper påfører fotballen triste dager og Norwaycup skandaler… Ned på jorda folkens! 🙂

  B

 6. Rolv Bråthen sier:

  Gratulerer med innsatsen, og problemstillingen dessverre kjent. Men å hevde at det ikke finnes Fair Play-markering på Norway Cup, er direkte feil. Norsk Tipping og Norges Fotballforbund, har sogar sørget for at en hel bane har fått Fair Play-markering (bane 4). På den banen har det gjennom hele uka vært spesiell fokus på Fair Play 2-3 timer hver dag. I tillegg er hele NFFs stand preget av Fair Play, både i form av beachflagg, bannere, og gjennom at klubber og lag er invitert til temamøter om Fair Play. Torsdag ble blant annet jentene fra Trondheims Ørn premiert og fikk Norsk Tippings Fair Play-pris i klasse Q.

 7. : ) sier:

  Utleira møtte nesten samme problem i Dana cup, bare i gruppespillet. Harsfeld fra Tyskland lå seg ned på bakken gjentatte ganger og overspilte.

 8. Kenneth sier:

  Kjempefin reklame for «Trøndelagsfotballen» i Norway Cup.
  Bra innsats gutter !
  Uheldigvis er dette et «vanlig»problem blant lag fra den delen av verden i forskjellige turneringer.

  Hilsen «Trener»
  (Orkdal IL)